İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Seyahat Aktiviteleri
  3. Amerika’da Geçici Çalışma Vizeleri Nedir ?

Amerika’da Geçici Çalışma Vizeleri Nedir ?

Amerika'da Geçici Çalışma Vizeleri Nedir

Amerika’da Geçici olarak çalışmak için vize türleri vardır. Bu vize türlerinden biri olan H1-B vizesi, Amerika’da belirli bir süre boyunca iş sahibi olmak ve göçmen statüsünde sayılmayan kişiler içindir.

Amerika Geçici Çalışma Vizeleri 

  • H-1B: Özel Mesleğe Sahip Kişiler
  • H-1B1: Serbest Ticaret Anlaşması (FTA) Profesyonel 
  • H-2A: Mevsimlik Tarım İşçileri
  • H-2B: Geçici veya Mevsimlik Tarım Dışı İşçiler
  • H3: Stajyerler ve Özel Eğitim Ziyaretçileri

Amerika H-1B Vizesi Nedir ?

H1-B vizesine başvuracak kişiler geçici bir süre boyunca Amerika’da çalışmak istiyorsa, göçmen kanunu altında, vize başvurusu yapılacak kişinin yapılacak iş türüne ve milliyetine göre Amerika Geçici Çalışma Vizesine ihtiyaç duymaktadır. Peki hangi meslek grupları bu vizeye başvurabilir diye soruyorsanız, mühendisler, üretim projelerinde görev alacak olan uzman kişiler, araştırma yapan kişiler ve teknik işler hakkında uzmanlığı olan kişiler bu vize türüne başvuru yapabilmektedirler. Vizenin belirlenmiş bir kotası bulunmaktadır. Yılda 65,000 ile sınırlandırılmıştır. Bir yıl içerisinde bu sayıyı geçmeyecek şekilde turistler gelip buradan çalışma izni almaktadır. Bu yüzden gitmeden önce çok büyük hazırlıklar yapmanız gerekiyor:

Amerika Geçici Çalışma Vizeleri 

Vizenin alınabilmesi için Amerika’da bir  işverenin size iş teklifinde bulunmuş olması ve ardından da H1B vizesi dilekçesi için ABD Göçmen Bürosu’na başvuru yapılıp daha sonradan onay beklenir. Eğer Amerika Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri tarafından başvurunuz onaylanırsa gideceğiniz tarih ve ne kadar kalacağınıza dair her şey belirtilip onaylanır.

Amerika H-1B Vizesi Evrakları

  • 2 adet Biyometrik fotoğraf
  • Geçerli pasaportun aslı
  • Varsa eski pasaportlar
  • İşveren başvurusu sonucunda alınan H1B onay dilekçesi
  • Vize Başvuru Merkezi’nde onaylanmış DS-160 Vize Başvuru Formu
  • Vize ücretinin ödendiğine dair fatura
  • Vize mülakatı için randevu kağıdı
  • ABD Göçmen Bakanlığı tarafından H1B belgesinin onaylandığına dair belge

Amerika H-1B Vizesi Ücreti 2019

Geçici Çalışma vizesi olan H-1B vizesi başvuru yapacak kişi konsolosluğa vize başvuru ücreti olarak 200 dolar öder. Vize için dosyalama masrafları iş verenler tarafından karşılanmaktadır. Bu tir vizenin en büyük avantajı 6 yıla kadar çıkan bir süresi olmasıdır. H1B vizesi sahibi olursanız, yukarıdaki diğer vize türlerinden tamamen  farklıdır. Bu vizeye sahip olanların belli bir süre sonra Green Card başvurusu yapabilme imkanlarının olmasıdır. 

Vize Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Vizeden onay alıp Amerika’da çalışmaya başladıktan sonra burada iş değiştirmeniz mümkündür. Bu değişiklikleri ABD Göçmen Bürosu’na bildirerek farklı iş yerlerinde çalışabilirsiniz.
  • Çalışacağınız iş yerinde işveren size asgari ücretin altında çalıştıramaz. Vize başvuru sırasında işveren yasalar ile belirlenmiş olan asgari ücreti size ödeyeceğinin garantisini veren bir belge imzalamalıdır.
  • H1B vizeleri ilk gittiğinizde 3 yıllık verilir ve en fazla 6 yıla kadar uzatılır.  Ancak daha sonralarında bu süre uzayabilmektedir. 
  • Vizenin olduğu süre boyunca Amerika’ya istediğiniz kadar giriş-çıkış yapabilirsiniz. 
  • Örneğin çalışacağınız iş yeri satılırsa veya farklı bir nedenlerden dolayı kapanırsa vizeniz bu nedenlerden etkilenip iptal olmayacaktır. Ama farklı bir işte çalışıp, iş tanımınız değişirse vizeniz hemen iptal olmaktadır.
Yorum Yap

Yazar Hakkında

Gezip gördüğü yerleri bahsetmeyi seven ve boş zamanlarında çizim yapan biri.

Yorum Yap